Социалните предприятия в България

Дали и как е възможно да има социални предприятия в България,
които да създават заетост и да предоставят услуги на уязвими групи от хора.

За събитието

На 1 октомври 2020 отбелязваме Международния ден на възрастните хора. По този повод на същия ден в двора на Патронажна кухня Северозапад село Лютиброд, община Мездра, ще се проведе конференция на открито.

Организаторите от Фондация „Проект Северозапад“ събират на едно място общност от хора с различна експертиза, опит и знание за социалната икономика, за да дискутират дали и как е възможно да има социално предприятие в Северозападна България, което да създава заетост и да предоставя услуги на уязвими групи от хора.

Image

Яна Рупева, съосновател и директор Фондация „Проект Северозапад“: Ще поговорим заедно за това как на практика „живее“ социалното предприятие? Ще ви разкажем за трудностите и победите, ще говорим за срещата между бизнеса, местната власт и социалните предприятия.  Ще се опитаме заедно да намерим критичните етапи в развитието на едно социално предприятие. 

Image

Програмата

В конференцията ще участват представители на местната власт, МТСП, граждански организации и бизнеса. Специално участие ще вземат:

  • д-р Султанка Петрова – Зам. министър на труда и социалната политика
  • Иван Аспарухов – Кмет на Община Мездра
  • Елица Баракова – Директор на Фондация BCause
  • Виктория Блажева – Директор Връзки с обществеността и комуникации Уникредит Булбанк
  • Теодора Демирева – Дирекция "Жизнен стандарт, демографско развитие, политики и стратегии към МТСП
  • Надя Шабани – Директор на Български център за нестопанско право
  • Станимира Георгиева - Социално предприятие „Шоколадова къща Станимира“.

За фондацията и партньорите

Фондация Проект Северозапад работи вече 4 години в подкрепа на възрастните хора и хората с интелектуални затруднения в региона на Мездра и Враца. За изминалите години е предоставяла подкрепа в дома, здравни грижи и патронажни услуги на възрастните хора от селата в региона. Създаде и разви трудотерапевтични услуги за лица с интелектуални затруднения в своята Арт работилница „Северозапад“. От началото на 2020 г. фондацията е регистрирано Социално предприятие по процедурите, въведени от МТСП. За изминалите години повече от 400 души са получили подкрепа, а в последната година Патронажната кухня е ежедневно до възрастните хора от 11 села.

Конференцията е финансирана от Фонд Социална закрила, Компонент 2:
Подкрепа на социални предприятия при изграждане на партньорства, обмяна на опит и популяризиране на добри практики.

Конференцията се провежда на открито, при взети мерки за безопасност, съобразно с текущата епидемична ситуация на КОВИД 19.

Конференцията ще бъде излъчвана на живо от 10.30 до 13.00 часа във фейсбук страницата на Проект Северозапад.

image

Случаят Патронажна кухня СЕВЕРОЗАПАД

... или как е възможно да има социално предприятие в Северозападна България, което да създава заетост и да предоставя услуги на уязвими групи от хора.

 

 

 

PSP

 

От 2020 година Фондация “Проект Северозапад” е вписана в Регистъра на социалните предприятия.

Фондация "Проект Северозапад" работи благодарение на хората, които ни подкрепят. Социалният патронаж, складът за храна и работилницата ни не биха били възможни без вас! Нашите усилия са насочени към изграждането на устойчив модел на самофинансиране на тези дейности. За да постигнем тази наша цел, имаме нужда, както от финансов ресурс и доброволци, така и от клиенти на нашата продукция.

Новини

©2024 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search