Новини

Проект Северoзапад получава подкрепата на ИКЕА като част от инициативата за реновиране на мебели

ИКЕА ще бъде водещ партньор в кампанията „Нов живот за старите мебели“, организирана от стартиращата българска платформа за ъпсайклинг - reUse. Целта е да се реновират мебели от ИКЕА, близо до края на експлоатационния си цикъл, за да бъде удължен периодът им на употреба. Всеки, който притежава ненужни и счупени етажерки, маси, столове и табуретки, закупени от шведския мебелен гигант, може да кандидатства за безплатното им извозване от дома си до творческата работилница, където да получат нов живот от полупрофесионални реноватори. Реставрираните мебели ще бъдат представени на специална изложба през м. май, а част от събраните средства от продажбите ще бъдат дарени в полза на фондация „Проект Северозапад“, която има за цел да подпомага нуждаещите се възрастни хора и младежи с умствена изостаналост от региона.

 

reUse - българският стартъп за ъпсайклинг

Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси - Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech. reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъде креативна по природосъобразен начин. Ъпсайклингът представлява стъпка отвъд рециклирането, която вдъхва втори живот на вещите с цел намаляване на отпадъка. Целта на платформата е да повдигне осведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно. С кампанията „Нов живот за старите мебели“ ИКЕА и reUse обединяват сили, за да променят отношението ни към старите мебели и опазването на природата.

Нов живот с кауза за старите ви мебели

Всеки може да се включи в кампанията като подаде заявка за безплатно извозване от 15-ти до 28-ми март включително на http://reuseapp.bg/en/submit/. Заявките ще бъдат разгледани от опитно жури и ще бъдат селектирани най-подходящите 20 мебели за целите на работилницата. Участниците в нея са полупрофесионалисти, избрани на конкурсен принцип. По предварително изготвени дизайни и под менторството на професионални реноватори, те ще прилагат техники за реновиране (ъпсайклинг), за да се върнат в употреба старите и непотребни мебели, следвайки принципите на кръговата икономика. Като резултат ще бъдат произведени реновирани мебели, с подобрени функционални и естетически характеристики, които ще бъдат официално представени на изложба в периода 09.05.2019 г. - 12.05.2019 г. Реновираните мебели ще бъдат обявени за продажба. Половината от събраните средства ще покрият разходите за труд на реноваторите, а другата половина ще бъдат дарени на фондация „Проект Северезапад“ в подкрепа на изграждане на социална кухня за над 300 нуждаещи се възрастни хора от 10 отдалечени северозападни села.

Приносът на ИКЕА

За да насърчи повторното използване на стари мебели с цел опазване на околната среда, ИКЕА се включва в кампанията „Нов живот за старите мебели“ като водещ партньор. Шведският мебелен гигант ще финансира проекта, като поема разноските по материалите, необходими за реновирането на мебелите, както и извозването на селектираните едрогабаритни мебели. Всеки от двадесетте участници, които ще се разделят със стара мебел по природосъобразен начин, ще бъде окуражен със символичен жест от компанията под формата на 2500 точки по програмата за лоялни клиенти IKEA Family.

Подкрепяйки кампанията, ИКЕА ни окуражава да погледнем на ненужните си стари мебели не като на отпадък, а като на вещи, които могат да живеят нов живот в нашия или в чужд дом.

©2024 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search