Нашите истории

Яна Рупева: Социалните услуги за пълнолетни трябва да са изградени на принцип, на който могат да се самоиздържат

Яна Рупева е учредител и директор на Фондация "Проект Северозапад". Работи за създаването на Фондацията и нейното развитие от самото начало, много преди официалната регистрация. Има дългогодишен опит като фъндрейзър, по образование е социален работник.

Защо правя това?

Като човек, който повече от 10 години работи с дарителски средства, смятам, че социалните услуги за пълнолетни трябва да са изградени на принцип, на който могат да се самоиздържат, а не да разчитат на външно дотиране – от държавата или от дарителите. Дарителските средства винаги свършват, а държавните никога не стигат!

Изграждането на устойчив модел на социално предприятие е нещо, която смятам не просто, че е възможно, а че е единствената възможност за развитие.

Има и весела страна, аз съм потомка на македонски бежанци – пословични сме с ината си! От самото начало има хора, които казват, че това няма да стане, че не е възможно и важно – а на мен само това ми трябва!

Какво харесвам в ежедневната си работа?

По-голямата част от нещата, с които сме се захванали, не са правени като комплекс и свързаност – ежедневно ми се налага да решавам ребуси, за което обаче имам щаститето да получавам помощ от много хора, които ни подкрепят.

Харесва ми това, че се опитваме всеки ден, стъпка по стъпка да създадем организъм, система от много и различни дейности, всяка от които носи стойност за другата.

Кое би било моята най-голяма професионална победа?

Победа за мен би било да изградим тази система – да изградим екип, да създадем жизнеспособни услуги и дейности и този организъм да започне да живее и без мен!

Има и емоционални победи – възрастните хора да се чувстват сигурни, техните близки да знаят, че има на кого да разчитат; надявам се след време (нямам прогноза колко), поне един млад човек с интелектално затруднение да има ресурса от знания, умения и увереност, така че да може да заживее самостоятелно, без да му е необходима институцията. Надявам се младите хора с интелектуални затруднения, с които работим, да придобият умения и самочувствие и независимо от това.

Какво обичам да правя в свободното си време?

Обичам да съм със семейството си, с приятелите си, да слушам музика, да чета, да бъда извън града. Поради малкото свободно време, с което разполагам, се опитвам да ги комбинирам, когато е възможно.

©2024 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search