Нашите истории

Лина*

Баба Лина скоро подкaра 89 години, истинска балканджийка. Живее в планинско село, почти на ръба на планината. Къщата ѝ е в края на селото, над нея е гората. Пазач е бялото ѝ куче – Белчо. Вече се движи трудно, но все още къщата ѝ е чиста, а тя – спретната. Децата живеят в съседни села, идват когато не са на работа – да напазаруват, да почистят, да я разговорят. Има 5 внуци, гледала ги е всичките като малки, ама сега са по всички краища на България. Вече има и 13 правнуци. 

От началото на зимата при нея през ден ходи Христина. Носи покупки, помага ѝ да почисти, сменя чаршафите, внася дърва, пали печката и сяда да си говори с баба Лина и да ѝ разкаже какво ново има по село.

За втора зима Христина е неин помощник и раздумка. Когато падне снега, не винаги успява да стигне при нея, но не я оставя. Хубаво е, когато Христина идва – познава я от малка, познаваше майка ѝ и баща ѝ, помни кога се роди, помни и кога се ожени ...

Сядат и си разказват – по комшийски, за старите времена.

Баба Лина ползва услугата домашен помощник на Фондация „Проект Северозапад“, благодарение на дарителите на Фондацията от Биуин Парти Сървисиз и на Фонд „Нашите родители“ на фондация BCause.

 

На 14 декември 2017 година Фондация "Проект Северозапад" навършва една година. Ние работим за това хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите – възможности за развитие. Вие също можете да помогнете

*Всички имена са сменени, за да защитим достойнството на хората, които имат нужда от нашата помощ.

©2024 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search