Новини

 
Текст: NOVA
 
Ако за едни пандемията донесе самота заради невъзможността да се виждат с близките си, то за други това е начин на живот. Виктория Бояджиева ни отвежда в две села, по чиито улици през повечето време цари тишина. За да се вслуша в тях, основателката на една фондация се мести от София в Северозапада.

 
 
Преди година и половина Яна Рупева се премества от София в село Лютиброд. Защото “няма как да се менажира подобно нещо дистанционно”, казва тя. “Подобното нещо” е нейният проект “Северозапад”. За него Рупева беше отличена със специалната награда за вдъхновение на годината от Българския хелзинкски комитет.

 
 
На онлайн церемония, състояла се в Международния ден за правата на човека - 10 декември, бяха огласени традиционните правозащитни награди "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК). На нея бяха връчени виртуално десет награди на личности и организации, които имат съществен принос и активност през изминалата година за утвърждаване на човешките права, за защита на животните и за опазване на природата в Република България.

С огромна гордост искаме да съобщим, че Фондация Проект Северозапад и нейния директор - Яна Рупева са номинирани за наградата "Човек на годината"! Наградите Човек на годината са отличия за смелите и сърцати хора и инициативи, които са се борили за по-добро общество по вдъхновяващ начин през изминалата година.

За изминалата 1 година доставяхме ежедневно храна на възрастни хора от селата в региона. Започнахме с 6, днес обслужваме вече 12 села! Само 3 месеца след като стартирахме, се сбълскахме с пандемията и успяхме да продължим. На 4 месец бяхме вече регистрирано Социално предприятие. На 7 месец успяхме да отворим столовата на Патронажната кухня. Благодарение на дарителската подкрепа и усилията на екипа, възрастните хора получават прясно приготвена храна по безопасен и сигурен за тях начин.

 
Фондация "Проект Северозапад" беше отличена от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с награда "Партньор на общините" в категорията "Средна община". Това стана на връчването на традиционните Годишни награди на НСОРБ, което се състоя на 12 октомври в столичната резиденция "Бояна".

Вече от месец Трудотерапевтична Работилница Северозапад е с нов адрес - Мездра, ул. Марин Дринов.

Преместването в града позволява да работим с младежите както за придобиване на умения в процеса на работа, така и на социални умения, общуване с посетители. Изработените сувенири се продават. Посетете ни и разгледайте, може би при нас ще намерите чудесен подарък за своите близки!
Работилница Северозапад работи благодарение на подкрепата на Фондация БНП Париба България.

©2021 Фондация Проект Северозапад. Всички права запазени! Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search